TOIVOTTAVASTI SIVU EI KAMALASTI TOISTA ITSEÄÄN!

Kosteusvauriorakennuksessa altistuneilla on todettu esiintyvän tavanomaista enemmän mm. hengitystieinfektioita, limakalvojen ärsytysoireita sekä allergiaoireita. Yleisoireista tavanomaisimpia ovat väsymys ja päänsärky, harvinaisempia kuumeilu sekä lihas- ja nivelkivut. Pahimmillaan homesienet aineenvaihduntatuotteineen voivat aiheuttaa pitkäaikaisessa työpaikka-altistuksessa ammattitaudin (allerginen nuha, astma, keuhkorakkulatulehdus eli allerginen alveoliitti ja ODTS).

Kymmenet-, jopa sadattuhannet ihmiset herkistyvät päivittäin rakennuksissa eläville homeille. Homeet, tai pikemminkin niiden aineenvaihduntatuotteet, aiheuttavat ihmisille erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, toisinaan hyvin vakaviakin. Homealtistuksen yhteyttä sairauden, esimerkiksi astman puhkeamiseen on hyvin vaikea osoittaa, sillä homelaatujen valtavan määrän ja syy-yhteyden osoittamisen vaikeuden vuoksi oireiden aiheuttajaa on usein vaikeaa, ellei mahdotonta saada selville. Ongelmallista on myös se, että suurin osa ihmisistä ei herkisty homeille päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa, he eivät saa oireita - ainakaan lyhyellä aikavälillä. Tällöin sairastuneen ja oireilevan työntekijän tai palvelujen käyttäjän on hyvin vaikea saada osoitetuksi yhteyttä oman sairastelunsa ja rakennuksessa ilmenevän homeongelman välillä.

Tyypillisiä homealtistuksen aiheuttamia oireita ovat allergioiden paheneminen, väsymys, alakuloisuus ja jopa depressio, astman paheneminen tai puhkeaminen, jatkuvat infektiokierteet sekä uni- ja keskittymisvaikeudet. Näitäkään oireistoja ei ole aukottoman lääketieteellisesti kyetty osoittamaan homeista johtuviksi. Homerakennusten aiheuttamien terveysvaikutusten tutkiminen on Suomessa kyllä mahdollista mutta tulosten saaminen ei ole helppoa.

  • Ärsytysoireet ovat yleisiä limakalvo-oireita: silmien ärsytystä ja kutinaa, nuhaoireita, kurkun karheutta, kurkkukipua, äänen käheyttä, yskää ja hengenahdistuksen tunnetta. Joskus oireita voi olla myös iholla.
  • Homeille altistuneilla voi olla tavallista enemmän hengitystietulehduksia. Tällaisia ovat flunssat, nuhakuumeet, keuhkoputkentulehdukset, poskiontelotulehdukset ja jopa keuhkokuumeet. Lapsilla tämä voi ilmetä infektiokierteenä, jolloin lapsi sairastuu yhä uudelleen toistuviin tulehduksiin.
  • Joissakin tapauksessa altistuneet potevat tavallista enemmän päänsärkyä, väsymystä, kuumeilua, huimausta ja pahoinvointia.
  • Hankalimpia homeiden aiheuttamista terveyshaitoista ovat allergiat, mutta ne ovat onneksi myös harvinaisimpia. Allergioiden seurauksena voi syntyä allergista nuhaa, silmätulehdusta tai astmaa, ja joskus jopa homepölykeuhkosairautta (alveoliittia).

Ärsytys-, tulehdus- ja yleisoireiden tulisi hävitä pysyviä terveyshaittoja jättämättä, kun homeongelma ja sen aiheuttaja on korjattu. Sen sijaan allergisoitunut henkilö voi myöhemminkin oireilla muista syistä, vaikka rakennuksesta johtuva homealtistuminen olisi loppunut.